Πληροφορίες

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΜΕΤΑΣΙΔΗΣ

Γεννήθηκε το 1985 στο Άργος όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Αποφοίτησε από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Άργους και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτου «Πετρά» στον τομέα συντήρησης έργων τέχνης και ζωγραφικής.
Το 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ενώ παράλληλα μαθήτευσαι την αγιογραφία δίπλα σε καταξιωμένους αγιογράφους. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε σε εργαστήριο αγιογραφίας στην Αθήνα και σε εργαστήριο παρασκευής χρωμάτων ζωγραφικής ως υπεύθυνος για την δημιουργία των χρωματικών αποχρώσεων.
Με το πέρας των σπουδών του, μετέβει στο Άγιον Όρος. Έζησε συνολικά 2,5 χρόνια εκεί, μελετώντας τις βυζαντινές τέχνες, διδασκόμενος την τέχνη της αγιογραφίας (κρητική & μακεδονική σχολή) από τους μοναχούς ενώ εργάστηκε δίπλα τους.
Γνωρίζει αγγλικά ενώ είναι πιστοποιημένος γνώστης των αρχαίων αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Πλέον φοιτά στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Αγιογράφος, Συντήρηση έργων τέχνης.

Η οικογένεια του δραστηριοποιείται στο χώρο των εκκλησιαστικών τεχνών από το 1950 ενώ ο ίδιος διατηρεί εργαστήριο αγιογραφίας και συντήρησης έργων τέχνης από το 2009.
Πλήθος τοιχογραφιών του και φορητές Ιερές Εικόνες κοσμούν Μητροπόλεις ενώ έργα του συντήρησης υπάρχουν σε πολλές εκκλησίες.
Συνεργαζόμενος με έγκριτους επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, γλύπτες, ζωγράφους, αναστηλωτές), προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στην αποκατάσταση και αναστήλωση ιστορικών κτιρίων, μνημείων και έργων τέχνης ενώ έχει εκπονήσει μελέτες για συντήρηση κειμήλιων και αποκατάσταση βυζαντινών ναών.
Υπήρξε για 2 χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Αργολίδος. Η θεματολογία της εκπομπής περιελάμβανε τις τέχνες στο Βυζάντιο και την Αναγγενησιακή ζωγραφική (ενώ έχει δώσει συνεντεύξεις σε περιοδικά για θέματα τέχνης.)
Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν σε μεθόδους συντήρησης έργων τέχνης και αναστήλωσης μνημείων.
Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως συμβασιούχος συντηρητής σε μνημεία της Αργολίδας και της Αρκαδίας.
Το τρίπτυχο της επιτυχίας του ως επαγγελματία είναι «αφοσίωση, υπευθυνότητα, ζήλος», ενώ το μότο του, «κανένα έργο τέχνης δεν μας ανήκει, μας ανήκει όμως η σωστή και κοπιαστική του διατήρηση και παράδοση στις επόμενες γενεές».